Motoblog by Miroslav Holec

Nová helma Royal Enfield

Napsáno 25. března 2023 v 09:41

Před začátkem sezóny jsem se začal ohlížet po otevřené helmě na Meteora. Přestože nejsou oproti integrálním tak bezpečné, mají plno jiných výhod. Možností na českých eshopech je plno a mým favoritem byl od začátku Nolan N21. Pak jsem se začal ohlížet po helmách Royal Enfield. I když karbonová verze vypadala docela dobře, moje velikost je dlouhodobě nedostupná.

Nakonec jsem na internetu našel indickou kokosku, která vypadala k světu. Koupil jsem ji na e-shopu bike-parts-royalenfield společně s většímy nášlapy. Obchod je zřejmě odnoží MotoGB Ltd a helmu na něm již nelze zakoupit. Cena vychází na cca 1780 Kč + dopočtené tučné CLO 1500 Kč. Kdybych tušil takovou raketu a obstrukce kolem, asi bych šel do Nolana a měl jsem klid.

Na helmě je odnímatelné plexisklo a rychloupínání. Ta odnímatelnost je trochu s otazníkem, protože sklo je divně připevněné šroubama a o opakovaném odnímání bych si nebyl jistý výdrží. Zpracování opravdu děsné. Na půlce helmy to nelícovalo, na půlce se to až moc opíralo o skořepinu. Originál vypadal nějak takhle:

Já dal plasťák hned dolů, takže v helmě zůstaly vidět závity s okousaným sklolaminátem. Indické ruce se prostě nezapřou. Nakonec jsem z nějakého e-shopu koupil záslepky na šrouby, zbrousil jsem je a narval do závitů. Takže helma už vypadá trochu k světu a detaily raději nevidím.

S funkčností jsem zatím spokojený. Na rychloupínání jsem zvyklý z integrálky a nechtěl jsem se toho vzdát. Vnitřní materiály jsou pohodlný, helma sedí zatím dobře a při jízdě mi naprosto vyhovuje. Jaro zatím přineslo teploty kolem 12 stupňů, ale s helmou jsem jel v pohodě i v 7 stupních v městském provozu. Ve vyšších rychlostech je zatím počasí ještě nic moc a plego by to klidně sneslo. Kokosek jsem měl při cestování po Asii na hlavě hromadu a zásadní rozdíly jsem nikdy nevnímal. Když dobře sedí, není co řešit. Co se bezpečnosti týče, je to trochu s otazníkem.


Diskuse k článku