Motoblog by Miroslav Holec

Postranní držáky na Meteor 350 (Aragorn)

Napsáno 18. července 2022 v 18:15

Hledal jsem způsob, jak upevnit postranní batožinu na Meteora. Našel jsem více možností, ale každá má určité nevýhody. Popíšu to ve zkratce až k vítězné volbě.

Oficiální RE řešení: zahrnuje držák, na který se přidává plastový kastlík. To jsem od začátku zavrhl, protože to vypadá jako schránka na dopisy a navíc je to na můj vkus daleko od těla mašiny. Ale je to levné a dá se zamykat. Měl jsem to možnost vyzkoušet na půjčeném Meteoru a někomu to může stačit.

Další možnost je SLC podpěra a brašna. U této SW Motech brašny je v ceně všechno, co je potřeba. Ale mám obavu, že to nebude pasovat s mým Kappa držákem topcasu KR9053. Navíc to stojí docela raketu.

Jiná varianta je koupit držák KL9053, který by fungoval s mým Kappa držákem topcase. Jedná se o platformu Monokey, takže je více možností, co se na to dá nacvaknout. Nacvakávání je sice výhoda, ale většina prodávaných kufrů jsou hnusné velké plasty.

Pak jsem našel celkem vkusné řešení v podobě Kappa nosiče TMT9053. Ten by šlo opět dobře kombinovat s KR9053, jenomže se k němu prodává jediný druh brašen. Vypadá to celkem dobře, ale není to moc univerzální.

Ideální řešení: Aragorn, CRM 105 a Rambler

Nakonec začínám pokukovat po univerzálních plátěných brašnách. Líbí se mi sestava CORIUM, která nabízí brašny upevňované na speciální úchytný systém CRM 105 a nebo Kappa Rambler. Jenomže na obojí je potřeba podpěra postranních brašen, která se neprodává v ČR. Mám dvě možnosti. Buď koupím podpěru z Německa, která je za 200 éček, ale ta se mi zdá docela malá. Nakonec volím podpěru z Indie, která se dá koupit na ebay.

Z batožiny vyhrál Rambler. Stalo se to tak, že jsem potřeboval 26 litrovou brašnu na nosič do Rakouska. Koupil jsem na Alze vrácené zboží a oni mi poslali místo toho variantu 2x14 litrů. U Alzy už mě nic nepřekvapuje. Hodil jsem ji do kouta a objednal znovu 26 litrovou brašnu jako použitou. Byla naprosto jako nová a v Rakousku se mi osvědčila. Mezití dorazila podpěra Aragorn a já ještě ke všemu zjistil, že ten úchytný systém CRM 105 by mělo jít použít v kombinaci s Ramblerem. Tak jsem si to nechal. Batožina by normálně stála 5448 Kč. Díky neschopnosti Alzy to mám za 3920 Kč (úspora 30 %).

Aragorn od Indů mě docela naštval. Nejprve jsem zjistil, že v balení chybí šrouby a matky. Ty jsem koupil za 30 korun v Baumaxu. Pak jsem zjistil, že to v kombinaci s KR9053 trochu drhne. S tím jsem trochu počítal a upevnil to nakonec jen na 2 šrouby místo 3. Ale drží to velmi uspokojivě. Co mi ale vadí dost je to, že dva úchyty mají odlišný tvar, takže na každé straně to drží nepatrně jinak. Už jsem to nechal, ale zkusím přesvědčit Inda, aby poslal náhradní úchyt.

Ale zas tak moc to vidět není. Jen o tom vím, tak mě to sere.

Nakonec Rambler vypadá velmi dobře.


Diskuse k článku