Motoblog by Miroslav Holec

Rakouská jezera a Grossglockner 2022

Napsáno 11. července 2022 v 10:01

Na červenec a srpen jsem si vybral několik termínů, během kterých bych mohl vyrazit na motorce k sousedům do Rakouska. Podle počasí jsem vybral hned první termín, který aktuálně platí - 13. až 16. července 2022. Teploty mají mít dobré a zatím se zdá, že se všechny 4 dny obejdou bez deště. Původně jsem uvažoval o 3 dnech, ale když už v Rakousku budu, byla by škoda tam pobyt alespoň o den neprodloužit a podívat se i na ten slavný Grossglockner.

Původní nápad s kempováním jsem kvůli nestálému počasí v tomto roce odpískal. Navíc nemám moc výbavu na cestování a ještě ani veškerou batožinu. Celkově jsem v klasickém ubytování našel více výhod:

nejistá kapacita kempů, nechci půl dne hledat místo na přespání

ubytování a celou cestu jde zrušit zavčas podle počasí

v případě dešťů první dny si nezkazím zbytek tripu

nemusím shánět na poslední chvíli výbavu na kempování

večer mám trochu ergo prostředí a můžu ho zužitkovat

když náhodou dorazím v noci, nemusím za tmy stavět stan

méně batožiny znamená pohodlnější jízdu

vyspím se spíše než v kempu

V neprospěch hrála původně cena, nicméně povedlo se mi 3 noci v Rakousku zarezervovat napřímo, přes Booking a přes Hotels za příjemných 3.690 Kč. Ve dvou případech mám v ceně na ubytování i snídaně, v tom posledním se musí dokoupit.

Vybraná ubytování

Landgasthof Waldesruh

Pension Claudia

Workers Home

Plán cesty

Cestu jsem docela plánoval. Meteor 350 není motorka ideální na jízdu po dálnici a tak jsem se snažil i cestu do Rakouska a zpět naplánovat tak, abych si ji užil po běžných cestách. Mám tedy naklikanou trasu, do které jsem přidal zajímavé silnice zmíněné v různých článcích a podle situace budu cestu upravovat. Základní koncept ale mám.

Kompletní pohled na trasu

🗓️ DEN 1
Praha, Vlašim, Tábor, Třeboňsko, Eferding, Grieskirchen

Uvidíme, jak budu při síle po cestě z Prahy. Nejsem zvyklý pořád pracovat se spojkou a docela mě bolí ruka. Takže si možná některé úseky zjednoduším. Obecně si chci užít trochu Třeboňsko, protože první část trasy už trochu znám. V Rakousku toho moc k vidění nebude, ale snad už jen ty silničky budou stát za to.

🗓️ DEN 2
Grieskirchen, Attersee, Bad Ischl, Sankt Gilgen, Halstatt, Zell am See

Kochací jízda kolem jezer. Počítám, že budu jezdit pomaleji a s více přestávkami na různých místech. V místě ubytování Zell am See je možné vyjet na Pointner Berg (cca 1300 m), kde by mohl být pěkný výhled do okolí.

🗓️ DEN 3
Zell am See, Grossglockner, Fuschl am See, Attersee, Neukirchen

Záměrně na ráno jsem si nechal výjezd na Grossglockner. Počítám, že při pátku by tam nemuselo být moc lidí a zároveň si tuto trasu nechám na plnou sílu. Dvakrát to nepojedu, víceméně po návratu od Zell am See se vydám zase zpět směrem k Attersee. Podle času jsem přemýšlel nad výšlapem Ramsau bei Berch -> Toter Mann a nebo zevlování u Fuschlsee.

🗓️ DEN 4
Neukirchen, Šumava, Rabí, Rožmitál p. Třemšínem, Praha

Poslední den bych nechtěl zabít jen nudnou cestou zpět. Aktuální plán je vzít to přes Pasov na Šumavu a projet si tam některé silničky, které mě zaujaly během dovolené. Zbytek trasy si možná zkrátím podle nálady. Možná se stavím u táty v Příbrami a pak pofrčím po D4 přímo na Prahu.


Diskuse k článku