Motoblog by Miroslav Holec

Montáž vyhřívaných gripů KOSO HG-13

Napsáno 13. listopadu 2022 v 13:45

Občas jezdím i v horším počasí a nemám rád teplé rukavice na motorku. Beru je na sebe jen výjimečně, když začne pršet. Mnohem raději mám na rukách lehčí kožené rukavice. Proto jsem hledal vhodné vyhřívané hefty do nepřízně počasí. Původně jsem pokukoval po Oxfordech, nakonec jsem dal ale na doporučení Vintage Garage a zvolil dražší KOSO HG-13. Líbí se mi na nich, že k nim není žádný zbytečný ovladač a tlačítka jsou přímo na levém gripu. Konkrétně jsem zvolil tuto 130mm variantu.

Po třech týdnech jsem si konečně našel čas a pustil se do montáže. Nápomocné mi bylo před montáží toto video, kde je ukázaná montáž na Z900. Meteor 350 se v tomto ohledu příliš nelišil.

Heft na levé straně šel stáhnout dobře. Sundal jsem závažíčko, šroubovákem jsem projel kolem obvodu trubky a dopomohl jsem si mazacím sprejem. Po stažení heftu jsem trubku odmastil. Práce na 3 minuty.

Pravá strana byla složitější. Na řídítkách byl plastový nástavec, který měl výstupky, ve kterých originální grip pevně držel. Musel jsem použít více oleje a šroubovákem jsem si pomáhal dokud se mi nepodařilo celý grip stáhnout.

S tím se pojila další práce. Výstupky na plastovém nástavci bylo potřeba kompletně zlikvidovat. Použil jsem kobercový nůž a postupně všechen plast ořezal. Nakonec jsem vše zabrousil smirkovým papírem. Mám pocit, že u toho všeho jsem strávil věčnost.

Samotné nasunutí nových heftů šlo naprosto bez potíží. Sedl jsem na mašinu a natočil hefty tak, aby nikde nic nepřekáželo. Zkontroloval jsem si také jak moc hefty nasunout. Jednoduše jsem zkusmo namontoval zpátky závažíčko. Tento krok je důležitý, protože na levé straně je mnoho místa. Nakonec jsem oba hefty povysunul, kápnul vteřinové lepidlo a vrátil je zpátky.

Kabeláž je více než dostatečně dlouhá a protože nejsem zrovna vybaven technikou, musel jsem ji smotnout a ukrýt za předním světlometem. Kabely jsem dal k jiným kabelům a buď je uchycoval původními gumičkami nebo izolační černou páskou.

K červenýmu kablíku chybělo očko, takže jsem ho stočil do improvizovanýho očka a přichytil. Někde v elektru budu muset koupit očko a udělat to elegantněji. Teď můžu jen konstatovat, že gripy fungují a těším se na vyzkoušení v terénu a hodnocení.

Hodnocení gripů popisuji zde.


Diskuse k článku