Motoblog by Miroslav Holec

Motorkářský průvodce Motowander 2

Napsáno 27. srpna 2022 v 10:35

Před časem mě na Facebooku upoutala reklama na nové vydání průvodce Motowander. Zpětně jsem zjistil, že předchozí díl byl zaměřený na kotouč kolem Prahy, což se mi docela hodí. Trasy si většinou plánuji sám a vím, že dobré plánování stojí dost času. Motowander je práce nadšence, který připravil 10 motorkářských tras se snahou nabídnout dobré silnice a zajímavá místa. Průvodce jsem pořídil za tři stovky v obchodě Geneze. Ke zpracování bych měl asi pár výhrad, ale trasy vypadají dobře. Zatím těžko soudit, protože první trip mám před sebou.

Desítka tras je systematicky rozhozena kolem celé Prahy, takže dojet do výchozího bodu zabere obvykle kolem jedné hodiny. Trasy jsou koncipovány jako otevřené okruhy, takže se dá na trasu na nějakém vhodném místě napojit. Nejvzdálenější trasa mi přijde na Příbramsku, což naštěstí jako tamější rodák umím vyřešit návštěvou táty a přespáním přímo na trase. Ke každé trase je úvodní infografika s přehledem čerpacích stanic, doporučených míst k občerstvení a s výškovým profilem. Ten mi osobně přijde zbytečný.

Z popisů tras mám rozporuplné pocity. Samotná trasa je relativně komplikovaná a pro pohodovou jízdu sjízdná s pomocí GPS. Neumím si moc představit, že bych se řídil jen popisy v trase. I když skupina lidí s interkomem možná přečte co ji čeká a pak se po cestě dohodne kudy jet dál. Já osobně jsem tedy uvítal jen body zájmu, ze kterých lze vyčíst něco málo o místech, která lze navštívit. K trase je připojeno vždy i několik fotek z míst. Trochu mimo mi přijdou některé fotky motorek a detailů, které nijak nesouvisí s cestováním po daných trasách. K ničemu to moc není. Na posledních stránkách trasy je pak ještě list, kde si lze vypsat poznámky k wandru. Já k tomu použiju tento blog. Nakonec závěr každé trasy je doplněn doporučením na restaurace nebo kavárny. Určitě je chci vyzkoušet hned na první trasy, abych si udělal představu, zda doporučením důvěřovat při plánování tras.

Moment. Plánování tras? Uff. K příručce jsou ke stažení soubory ve formátu KML a GPX. Po importu na mapy.cz ale přichází překvapení. Nejde z toho udělat trasa a importuje se třeba 120 GPS koordinátů.

V podstatě tak musím v novém okně vytvořit novou trasu a podle těch GPS si ji ručně naklikat. Některé GPS navigace s tím asi umí pracovat, ale tady to neklaplo. Takže trasa je navržená, ale pořád musím ještě mapu vytvořit. Není to nic hrozného a vlastně jsem rád, že si takto mapu projdu a vím, co mě čeká. Je to zároveň příležitost mapu upravit. Například při plánování jsem objevil uzavírky. V neposlední řadě si stejně musím naklikat cestu do výchozího bodu a pak zpět domů. V praxi mám tedy 3 mapy. Nyní plánuji trasu číslo #07 (Kutná Hora), takže náhled pro představu vypadá nějak takto:

Podrobné trasy s ohledem na autorskou práci nebudu zveřejňovat, ale každý si může průvodce pořídit a mnou popsané zážitky prožít sám. I když trasa vypadá na první jednoduše a přímočaře, tak právě těch 120 GPS koordinátů obsahuje různé sjezdy na silnice, které bych běžně minul. Z náhledové mapy výše tedy není patrné, jak propracovaná trasa je. Uvidíme, jak se to projeví v praxi.

Těším se na první motowander.


Diskuse k článku