Motoblog by Miroslav Holec

Motowander #08 - Kokořínsko

Napsáno 29. srpna 2022 v 17:46

Po třech týdnech tvrdé vývojářské práce mě čeká dovolená a těsně před ní se mi uvolnila část slunečného dne na vyjížďku. Času není tolik, takže jsem si vybral z Motowanderu trasu Kokořínsko, kterou mám hned za komínem. Byla to první vyjížďka podle průvodce a při plánování jsem udělal drobné úpravy. Vynechal jsem zastávku u Muzea ve Škodovce, Kokořín trasu jsem otočil v opačném směru a na jídlo jsem se stavil v mém oblíbeném Ben`s Burger. Celkově jsem si uvědomil, že průvodce byl vydaný před COVIDem, takže jedna restaurace je zavřená, druhá je u Kokořína (kde se stavit nechci) a na pizzu jsem neměl chuť.

Dnešní den byl na cestu ideální. Jednak po několika deštivých dnech byl příjemný chladný vzduch a jednak bylo celý den slunečno s úžasnou viditelností. To se hodilo na rozhledně u Vrátenské hory.

Obecně z bodů zájmu jsem se stavil ještě u Krnského viaduktu a u zříceniny zámku Zvířetice.

Zřícenina mě bavila nejvíc, protože už tady byl fajn výhled do okolí a hlavně liduprázdno. Je pondělí, takže všude je u památek zavřeno, ale zároveň tato zřícenina je volně dostupná. Příjezdová cesta sice nebyla kvalitativně moc slastná, ale zato obře lemovaná nezparchantělými jabloněmi. Takže jsem se i trochu osvěžil.

Mladou Boleslav jsem projel po upravené trase, ale centrum jsem nevynechal. Teď už vím, jak hnusné je to město a příště ho s radostí objedu. V jednu chvíli jsem dostal i nápad stavit se u zříceniny Hrádku v Zámostí, ale příjezdové silnici by se vyhnul i tank, natož Meteor.

Co se týče samotné trasy, tak ta byla zaplánovaná dobře. Nejednalo se jen o cestu po běžných žlutých silnicích, ale i po několika menších a přitom celkem slušných silničkách, kam bych asi neodbočil. Výjimky jsou vlastně jen příjezdové cesty k památkám, kde to ani jinak vymyslet nejde. Máchův kraj, který mi zůstal na konec trasy jsem si moc neužil. Už jsem tu jednou byl a už od minulosti mám na cestu spíše špatné vzpomínky. Silnice v lesích jsou špatné a v zatáčkách často znečištěné. Jednou jsem najel za zatáčkou na šutrák a měl jsem co dělat, abych to ustál. Výhledy v lese jsou nuda, je tu často vlhká silnice s listím, takže vlastně nula nic plus risk. Pokud někdo vyloženě nejede na Kokořín, prohlásil bych silnici od vesničky Ráj až do Kokořínského dolu za pohrdání hodnou.

Od Mělníka (výchozí bod) už jsem jel do Čakovic po svých. Obecně mi dnešní den přišel pro mototrip ideální. Je před začátkem školního roku a ještě k tomu pondělí, takže mimo Prahu jsem jezdil spíše s cyklistama a aut bylo po skromnu. Peklo nastalo tradičně až u Prahy.

Pozn.: z důvodu autorské práce nezveřejňuji trasu na Mapy.cz, ale pouze orientační náhled trasy.

Na cestě: 5:15
Čistý čas jízdy: 3:20
Nájezd: 159,6 km
Průměrná rychlost: 48,4 km/h

Silnice: 7/10    POI: 8/10     Příroda a výhledy: 8/10


Diskuse k článku