Motoblog by Miroslav Holec

Rakousko 2022 - Den 3 (Zell am See - Zipf)

Napsáno 15. července 2022 v 18:41

Třetí den putování po Rakousku vyšel skvěle. Plán cesty jsem upravil jen nepatrně. Ráno kolem osmé hodiny ještě docela mrholilo, ale nenechal jsem se odradit a ještě za slabého deště vyrazil na cestu. Plánů je plno, času není nazbyt a když všechno klapne, dorazím za dobrého počasí před zbytkem světa. Dnešní den bych rozdělil na tři části:

Zell am See - Grossglockner a zpět (cca 100 km)

Zell am See - Hallein (cca 100 km)

Hallein - Mondsee, Zipf (cca 100 km)

Grossglockner byla docela výzva, protože déšť nechtěl ustat. Nakonec jsem to moc neřešil a jel za horšího počasí.

Vůbec to nevadilo. Naopak jsem si užil kromě výhledů i plno mraků nad sebou i pod sebou. Do zpoplatněného úseku se projíždí bránou, kde se zaplatí 28 EUR za vjezd. Kromě vstupenky jsem dostal letáček a samolepku. Vyrazit včas byla excelentní volba, protože silnice byla volná a zastavit jsem mohl na libovolném parkovišti. Cesta je výborná a nabízí plno zatáček s úžasnými výhledy na okolní hory.

Kromě hromady zákrut potěší i několik odpočívadel, od kterých se dají udělat kratší i delší treky. Na to ale nebyl čas, takže jen pár fotek z parkingů a frčel jsem směrem nahoru.

Meteor si s cestou poradil hladce. I když pár strmých 14 stupňových stoupání otrávěné bručel a vyžadoval se nižšího převodového stupně. Na samotném vrcholu byl dobrý výhled na ledovec Pasterze. Motorky tu mají vyhrazené parkoviště, od kterého se dá dojít do restaurace, obchodu se suvenýry a na rozhlednu Swarovskeho, což je takový reklamní baráček sám o sobě. Ale výhledy skutečně super.

Čas ale kvapí, takže brzy opět osedlám Meteora a jedu zpět do údolí. I když je to jen půl pravdy. Zatímco konečná vyhlídka F J Höhe je v nadmořské výšce 2369 mnm, po cestě se dá zastavit i na místě, kde je nadmořská výška přes 2504 mnm (Hochter). Je kolem poledne a právě v tomto bodě je 10 stupňů nad nulou.

Konečně jsem zpět v údolí a jedu směrem do Německa. Cílem je Rossfeld Panoramastrasse, na kterou se dá odbočit z městečka Berchtesgaden. Nevím čím je výjimečné, ale je kompletně zasekané, pohybuje se tu asi 100 lidí na čtvereční metr a na motorce se jede krokem (chápej - odstrkuje se nohama). Samotná vyhlídková trasa je celkem krátká, ale nabízí několik táhlých zatáček, které mě osobně baví více než ty malé utažené 180ky.

Zbytek cesty už ukrajuji kilometry po okreskách při rychlosti 80 až 100 km/h. Celá dnešní trasa mě bavila více než včerejší. Silnice byly super, počasí tak akorát a provoz velmi nízký (až na pár výjimek kolem měst). Vůbec nejlepší byla celá část na Německém území až k Halleinu. Za kvalitu dnešních tras ručím 👍

Na cestě: 8:30
Čistý čas jízdy: 6:00
Nájezd: 297 km
Spotřeba: 2,48 l / 100 km
Průměrná rychlost: 49,5 km/h


Diskuse k článku